Ada 3 TAHAP BACAAN yang perlu kita tahu :

1- PICTORIAL ( BERGAMBAR)

– lebih kepada ‘ mengambil gambar ‘ beberapa perkataan ( more kepada menghafal)

-Contoh 1 :- bila anak tgk signboard ‘KFC’, ‘mcD’ depa tahu itu kfc, itu mcD.

-Contoh 2 :- Apabila anak2 mula belajar BAK 1, even masih belum mahir gabung bunyi, anak boleh membaca suku kata dan beberapa perkataan mudah dalam bak 1 SEAKAN membaca dengan cara menghafal.

– tahap pictorial ini tidak berpanjangan, untuk waktu yang singkat. jadi jangan excited dulu yer.

-Sebab itu, anak yang berada di tahap ini, even sekarang baca BAK 4, jika di minta baca semula BAK 1, mereka tak boleh baca, sebab ianya singkat, bila dah tak ulang baca, mereka akan lupa.

– Teruskan dengan latihan pengukuhan gabung bunyi untuk memastikan anak ke tahap yang seterusnya iaitu,

2- FONOLOGI ( tahap mendekod fonem-grafem)

– Lebih kepada memahami konsep atau cara untuk membaca itu sendiri di mana untuk membaca mereka perlu menggabung bunyi yang ada dalam perkataan.

-Tahap ini paling lama – lebih logik dan ianya FITRAH!

-Bila anak dah sampai tahap ini, baru boleh capai ke tahap yang tertinggi seperti kita orang dewasa membaca. Tahap apakah itu? 1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?

3-ORTOGRAFIK ( Expert Readers)

-tahap ini anak dah boleh baca terus tanpa MENDEKOD fonem-graphem satu persatu

-seperti orang dewasa membaca, bukan sahaja LANCAR malah MEMAHAMI apa yang di baca.

1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?1f60e Bacaan Bahasa Melayu | 3 Tahap Bacaan Prasekolah Yang Perlu Guru Tahu?

Kredit to ticer Masturah A. Latib