cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa

Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dikesempatan ini kami ingin berkongsi cara ibu bapa menegur anak-anak autisme. Idea dan cadangan yang diutarakan ini adalah daripada Group FB Autisme Malaysia.

Tujuan dikumpulkan cadangan cara menegur anak-anak autisme adalah untuk memberikan idea dan cadangan kepada ibu-bapa atau guru-guru pendidikan khas untuk menegur anak-anak autisme.

Mungkin ada cadangan atau pendapat yang diberikan tidak bersesuaian dengan anak autisme anda, oleh itu buatlah saringan dan sesuaikan untuk anak-anak autisme kita.

Berikut adalah koleksi cadangan cara menegur anak autisme daripada ibu bapa

  1. Tegas.jangan biar dia memanipulasi kita
  2. Bila ckp TIDAK biar sampai akhir jwpnnya TIDAK…kuatkan semangat.
  3. Saya ajar anak saya secara pujuk …. Nantk senang emak saudara dia nak pujuk…
  4. Kalau saya lah saya tegas mngajar tentang anak austime
  5. Saya tegas biar dia tahu tidak boleh tetap tidak boleh
  6. Kalau sy tegas. Mula-mula lembut lagi tgur, last xdengar jugak tinggikan sikit suara. Selepas itu bru dia duk diam
  7. Teguran terhadap anak-anak autistic ni TIDAK TERTAKLUK kepada 3 atau 4 kaedah sahaja. Sbg org dewasa yg berilmu, teknik teguran ini pelbagai dan ‘variable’ serta ‘multi-variation’. Sebelum teguran dilakukan, banyak faktor yg perlu kita lihat terlebih dahulu..
  8. Cakap lembut tapi dgn body contact, usap belakang badan atau kepala
  9. Tegas n kena keras hati n tahan malu. Klu dia guling buat xreti je.. Tp anak sy berenti jadi “puteri guling” sbb pakcik dia tiru perbuatan dia.. Asal dia guling..pakcik dia pun guling.. Agaknya dia malu.. Huduh rupanya guling ni.. Terus dia xguling dah..
  10. Bergantung pd situasi dan keadaan sekeliling. Ada masa tegas. Ada masa pujuk manja
  11. Trbaik dgn lembut, sabar dan bg penerangan/kefahaman
  12. Kdg2 terpksa bertegas jika benda@perkara yg dia buat tu memang salah nk dia tahu salah tetap salah dan memang tak boleh buat walaupun anak sy nie style sensitif sikit dan akn ada protes dia..sy akn biarkn dulu sekejap lepas tu bru pujuk blik sambil ulang balik baik2 kata memang dia tak boleh buat
  13. Kalau saya saya lembut xboleh.mau tegas dan teriak.lpas dia buat apa kita suruh.peluk dan cakao pandai buang pampers dalam bakul..
  14. Tegas tapi bukan garang atau meninggikan suara. Cuba dapatkan eye contact dengan anak. Kemudian terangkan dengan bahasa yg mudah apa kesalahan dia. Kalau nk minta tolong pun sama. Kalau dia berjaya lakukan tugasan, peluk dia, tepuk tangan atau bg reward. Elak kan marah2 atau garang2.
  15. Sekarang anak dah start ada emosi.. bila dia gaduh dgn adek untuk berebut barang dan adek selalu menang.. dia akan merajuk.. time ni akan rasa serba salah.. so sesekali menangkan dia.. sebab dia punya perasaan juga..kalau buat perangai pula selalu time habis mandi.. akan nagis sebab dia nk mandi lg.. time ni mmg tak kasi muka.. tunjuk rotan akan diam dan pakai baju..punca dia takut rotan sebab penah rotan dia sebelum ni.. jadi bila tunjuk je rotan dia paham yg benda itu menyakitkan.. tapi bila berjalan dan takda rotan dia lah raja.
  16. Saya biasa pujuk dulu. Kalau x jalan jgak baru tegas. Tp bergantung pada situasi jgak
  17. Anak saya kena cara lembut..kalau berkeras dia protes..nanti dia tumbuk2 muka dia
  18. Kalu dia mrh atau dia meradang kta kasih biar..jgn saja dia mhu cedera diri sendiri..ini kta masi mhu larang drg.
  19. Saya tegas…kalau dia melawan sya xlayan smp dia sendiri give up minta maafcara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😅
  20. Tgk anak.. Anak sy suka kena puji cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😂.Therapist yg ajar..Anak sy kalau tantrum..
    Kita puji2 dia “Yusuf kan baikkkkk~ Yusuf good boy! Good boy tak marah² org~
    Yusuf hensem.. X ensem lah kalau mengamuk.. “Etc etc cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😂 & lps tu find out dia nak apa.. Bila kita faham dia, dia akan cool.
  21. Cara sy bersuara keras tp bkn menjerit.. Lps dy buat apa yg diarah, usap dy n bg pujian..
  22. Sy sng panggil aje ayah dia trs dia jd ank yg paling baik….klu dgn mak garang lah mcmana pun…haram tak dgr siap cubit mak dia lagik….
  23. Tegas. A = A. jadi dia akan cepat faham in sha ALLAH.
  24. Sy kena mrh dgn budak autisme umur 10thn ms raya ritu dia dtg rumah dgn family.. sy blurr huhu.. amik inisiatif bw ank2 keluar kurgkn org dlm rumah sb bila bising atau panas dorg lg agresif..
  25. Anak saya dia takut dgn suami so tkpyh ckp bnyk cubit slow jer tp tk kuat pon. Terus dia diam. Kalu kita marah dia marah blik .
  26. Kalau sy,,cari kelemahan dia..kelemahan anak sy x bole nampak org menangis..jadi sy pura2 berlakon menangis meraung..last2 dia lari senyum..hahaha..menjadi taktik sy,.
  27. Tp budak autism ni suka dihargai n dipuji. Contoh klu dia buat air.. Walaupun tawar kita puji sedap n baik utk kesihatan.. Nti lenkali xyah suruh mmg dia akn buat. Puji2 lukisan n hasil kerja dia.. Pasni mmg xyah suruh dah. Tp sekali kita kondem jgn mimpi dia nk buat dah..haha.. Tp mmg kerja budak gini mmg cantik n kemas kan.. Pembersih n rajin mengemas. Jgn la ada yg buat sepah. Mmg dia ngamuk sbb penat kemas.
  28. Semua ada..garang…lembut..tegas …kdg nangis pun ada.hahahah…tgk keadaan tertentu la…
  29. Kalau nenek atau ayah tinggikan suara dy pikir kita marah dy, so dy kn hentk kepala kt lantai
  30. Saya mmg garang dgn anak.. dgn org lain dia boleh main2 tp dgn sy.. sy jegil bijik mata je anak takut..
  31.  You hv to be firmed with them.. sbb diorang ni bijak in very unique way.. so if ikutkan diorang.. kiter yg payah nnt
  32. Hi pitch tu dah jd asam garam dah.. sy cuba jd lembut.. soft spoken.. end up sy yg letih.. better garang.. senang.. yg autistic ni.. kalau sy marah.. sy kire 123.. kalau sampai no 3 dia tak dgr apa sy ckp mmg kene.. so now sampai no 2 je dia dh ikut ckp.. tp xde la all times.. ada yg dia xnak ikut… Tp lately teknik jegil mata mmg menjadik.. legaaaa
  33. cara saya sng saje..kalau dia x mau ikut arahan..saya akan kata ” mak x kan bayar intenet! biar org telekom potong! ” secara automatik dia akan ikut cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😀cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😀 tak kira dia mna pun kalau dia tak.mahu ikut arahan. Ayat power akn sebut.
  34. Tegas.. hantar therapy pon mcm tu.. kalau di rumah bapa je tegas ibu x.. +-
  35. Tegas tp jgn sesekali pukul dan tengking…. diorg takot dan sgt sensitif…. ank sy seorg yg sgt sensitif. Kdg sy mrh adik die die plk yg nanges cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😅
  36. My 6yrs old mmg kena tegas baru dgr..kadang2 je ckp lembut2 dia dgr but most of the time suara i sampai jiran 2-3 pintu dgr…diorg selalu tanya brp org anak? Hahaha padahal sorang jee tp mcm 10 orgcara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😂cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😂cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa😂
  37. klu anak saya marah saya pujuk baik2 klu klu dia senyap biarkan dia buat hal dia itu je klu di pukul pon tak mendatangkan faedah pon anak istimewa ni harus di belai dgn lembut klu kasar lg kasar dia dia buat kita
  38. Be firm. Pastikan apa yang kita kata selari dengan apa yang kita buat. Contohnya, kalau kita kata, “Boleh guna tab hanya lepas solat Isya'” jadi janganlah beri dia tab pagi-pagi lagi. Nanti anak mudah keliru.
  39. Tegas sbb ckp lembut rasanya diorang tak faham
  40. Ugut guna sesuatu yg mereka suka dengan bahasa lembut
    Cth mama takkan masak makanan yg digemari
    Kalu tak ikut arahan
  41. Sy dh cuba semua cara lembut tegas garang..tp semua tu sy buat ikut situasi..smpi sy tak faham cara mana terbaiknk bg dia dengar arahan.. Kadang2 jk bila kt tegas dia boleh terima arahan..selalunya kt yg nagis sbb tegas ke garang ke dia buat dek jk..
  42. tegas dan ringkas kena bg dia tgk mata kita. n kalau kena ulang ulang la bnyk kali
  43. Tegas..klau lembut diaorg x layan..tp bergantung pda keadaan dn umo biasa bila da besar dorg da fhm so kita ckp lembut je cume kne ingatkn selalu la.

cara-menegur-anak-anak-autisme-300x300 Koleksi Cara Menegur Anak Autisme Daripada Ibu Bapa

Facebook Comments

Please rate this

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.