Persoalan Kanak-Kanak Autisme | Tips Mengawal Kemarahan Terhadap Anak Autisme

kanak-kanak-autisme-tantrum Persoalan Kanak-Kanak Autisme | Tips Mengawal Kemarahan Terhadap Anak Autisme

SOALAN : As salam…Sy nk tanya parents autisme yang mempunyai masalah mudah marah atau bad temper semasa menjaga anak2 syurga ni…Boleh tak kongsikan tips atau cara utk mengurangkan rase marah pade anak2 ketika anak tantrum atau tidak mendengar arahan…Currently sy mempunyai anak autisme berumur 5 tahun, non verbal, sudah mendapat intervensi di Permata Kurnia…anak kedua berumur 2 tahun dan sedang mengandung anak ketiga…Sy mengalami alahan yg teruk, mudah penat dan letih, sering kene serangan asma…dan sy sgt mudah marah ketika ini…Kalo boleh mohon share pendapat dan tips anda semua..terima kasih…

JAWAPAN IBU BAPA AUTISME :

  1. Sy mudah naik angin jugak lbih2 lg bila PMS. Tambah pulak masa tu juga anak istimewa ni buat hal..mmg mudah nk naik tgn¬†kanak-kanak-autisme-tantrum Persoalan Kanak-Kanak Autisme | Tips Mengawal Kemarahan Terhadap Anak AutismeūüėĘ. Sy cuba utk alihkn fikiran sy kpd perkara sy minat…bkebun..mengait…menyanyi atau pun tgk movie korea. Pendek kata cr pkara yg kita¬†suka utk mmujuk hati selain bdoa dan bribadah kpd Allah. Sbb mjaga anak istimewa ni stress nya agak tggi juga. Atau klu ada kwn rpt/ahli keluarga yg dipercayai boleh kita bcerita. Jika tiada…apakata tulis diari? Sy pnh cuba..agak mbantu sbb sy boleh tulis apa sj yg sy nak sebut dan ucapkan tnpa perlu luahkn kpd sesiapa. Bila bc balik nnti tergelak pun ada.
  2. Mungkin sebab pengaruh hormone change bab puan sedang mengandung. Tapi puan leh try cara ni hope it helps
    Bangun awal dari pada anak anak, ambil masa 1/2 jam take fresh air (breath deeply) dan dengar lagu relaxing atau natural sound (tutup mata Sambil dengar) mudah mudahan leh beri semangat sepanjang hari. Dan untuk kes puan leh tambah dengan chocolates tp jgn yg manis sangat beli yang dark 56% above
  3. ¬†sy mmg semulajadi baran memandangkan berketurunan lanun¬†kanak-kanak-autisme-tantrum Persoalan Kanak-Kanak Autisme | Tips Mengawal Kemarahan Terhadap Anak Autismeūüėā¬†maaf sy xde tips utk dikongsi sb sy pun struggle lg. sy cuma bergantung kpd doa je pd Allah supaya dikurangkan baran sy yg mmg xdpt dibendung ini hahahaha… maaf ye puan. xdapek nk nolong. semoga Allah permudahkan perjalanan puan
  4.  lari ke ruang lain bila nak marah
    2)minta “me time” dari suami sekurang2nya seminggu sekali ( saya suka stream movie utk me time atau masak n mkn fav meal)
    3) plg teruk saya minta izin dr suami untuk keluar kejap dari rumah (baru pernah sekali buat sbb x thn sgt)
  5. Sama kisah dgn saya puan.anak 5tahun.no 2 3tahun.sekarang masih berpantang.dan saya juga mengaku saya kuat marah.hingga depression selepas bersalin.
    Puan, masa anak buat hal mengamuk ke atau buat sepah, dan masa tu puan rasa nak mengamuk juga kn. Puan larikan je diri, biar je anak tu nak sepah ke lenyek makanan ke, mengamuk ke.biar je puan.nanti dia penat, dia diam la.
    Jaga diri puan.
  6. Tips saya ialah kita kna faham anak kita & biarkan dia dengan cara dia… Jangan terlalu control smpai rumah x boleh sepah lgsung. itu x boleh, ini x boleh. dulu sy mcm ni…sy rimas. budak cmni suka sepahkan rumah, buat perangai. lagi marah lagi buat. tips yg kedua, anak kita adalah cerminan kita. kita baran & mengamuk… lagi teruk anak kita. sbb dia meniru perbuatan kita. bila rasa nk marah, tarik nafas… dan selalu ingat bahawa anak kita hnya pnjaman… Allah boleh ambil bila2 masa. layan dia sebaik mungkin. ckp dgn lembut & baik… kita nak anak yg baik, kita juga harus baik.
  7. Kalau ikut psychologist.. Guna cara deep breathing. Amek nafas kiraan 4…tahan 8…hembus slow2 4.
  8. sya setiap kali marah terus Istirfa. Alhamdulillah rasa kurang sikit baran kat anak. Kadang2 tengah cubit bila Istirfa, terus kendur cubitan tu. suara pun jadi perlahan. cuba la. dah 2 bulan try. mujarab.
  9. Cuba amalkan bca alfatihah, bca bila2 ada masa lapang, sambil2 buat kerja, sambil masak ke, sambil layan anak ke. Ayat ke5 maksudnya kpd Allah kami sembah & kpd Allah kami mohon pertolongan. Niat dlm hati, mntak Allah tlg jaga emosi kita & anak2. Atau apa2 doa yg kita nak, spesifik. Ni kaedah terapi alfatihah, blaja dgn ustazah Nazirah Bt Abd Rahim owner tadika yg terima anak2 autism
  10. Saya yg tak mengandung pon kadang stress dgn perangai ank saya. Saya takder tips tp saya selalu bngun pg motivasikn diri supaya saya lbih baik dr semalam nya. Kena byk istighfar dgn perangai mereka. Me time tu pon berguna. Walau tak every week at least sebulan sekali. Saya gi join grp hsewife programme mcm ala2 wok out la gitu 2 kali seminggu. Alhamdulillah membantu juga saya hilangkn stress. Masa mcm ni mmg kita perlukan sokongan suami. Kena bincang supaya kita tak over load kerja rumah. Moga urusan puan di permudahkn semua nya. Amin..
  11. Renung muka anak ketika tidur dan tgk kembali gambar anak ketika dia baru lahir (baby)..
    Tetiba, keluar airmata kesyukuran kerana diberi anugerah dan tanggungjawab yg InshaaAllah yg akan menjadi saham kita dunia & akhirat..Perbanyakkan doa, mohon hati, jiwa dan fikiran sentiasa tenang..
    Semoga dipermudahkan puan..
  12. sy prnh alami masa preggy ank no2…ank sulong sy mild austism+hyper+speech delay…masa preggy ragam die lg mjadi..xde alahan cuma emosi mmg x stabil…smpai sy g jmpa doc peribadi tnye…cara sy kawal mrh pd ank…sy biarkn saja apa die nk buat…lg2¬†masa die tantrum…itu yg doc bg nsht. die ckp buat apa yg blh jnji diri sdiri jgn stress. so itu je sy buat…lepas tu lau umh bsepah. slow2 sy kemas dan pujuk ank kemas sama2 bila die dh tenang. masa sy preggy umur ank sulong 3thn…kdg sy x kemas. suami blik keje die kemas. suami fhm…dan sy ada mslh sawan…so xleh tlalu pnt…x leh stress…
  13. Sy bila mrh sy membebel ckp mama pnt syg..mama pnt..bg lh mama rehat asik buat perangai je knp??ni mama nk…mama yg lahirkan awk sakit perut mama kne belah(czer)..nnti ank sy diam dan pluk sy .
  14. Selain dari berdoa dan istighfar banyak2..Cuba ambik masa utk ‘Me time” waktu suami berada di rumah maksudnya luangkan masa utk sdiri…anak2 suami plk take over…
Facebook Comments