resepi ayam masak thai viral 1

Perghhh bestnya resepi ayam masak Thai viral paling sedap. Memang sekali cuba terus tak boleh move on. Kalau boleh tiap-tiap hari nak makan dengan nasi putih atau ratah begitu sahaja.

Tahap sedap tu hingga tak mampu diucapkan dengan kata-kata. Haa bukan biasa-biasa menu kita pada hari ni. Dahsyat sungguh penangan resepi ni.

Resepi ayam masak Thai viral memang sedap ditambah dengan rasa pedas ala-ala Thai. Aumm sungguh menggiurkan dengan hanya sebut nama menu jer. Kalau ada kat depan mata tak tahu la.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
facebook.com

Mesti kita makan sampai tak toleh kiri kanan. Juadah ni bukan sahaja sesuai dimakan untuk berbuka puasa. Malah ianya begitu sesuai dijadikan menu masakan harian kita.

Cuba kita bayangkan kalau kita masak untuk keluarga. Mesti semua akan sukakannya. Bukan sahaja kanak-kanak suka makan resepi ayam masak Thai viral.

Ehh orang dewasa macam kita ni tak suka ke? Haa tepuk dada tanya selera tu. Takkan la tak suka kalau rasa resepi ayam masak Thai viral yang sedap dan meggiurkan.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi

Tak rugi pun kalau kita semua cuba. Saya yakin sekali anda semua cuba. Terus anda tak boleh nak move on.

Kalau boleh nak jer makan juadah ni tiap-tiap hari. Kalau masih tak percaya. Kita semua kena pakat cuba la juadah ni.

Tapi kalau kita semua cuba gerenti akan mengakui keenakannya. Sebelum nak memasak kita perlu pastikan dapur kita dalam keadaan bersih. Betul tak?

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
desainrumahid.com

Kalau dapur dalam keadaan kotor dan bersepah. Confirm mood memasak akan hilang. Mula la nak marah kat suami, anak dan orang sekeliling.

Yer la sebab mood kita dah tak stabil dan serabut disebabkan keadaan dapur yang kotor. Jadi hari ni saya akan kongsikan 8 kawasan yang paling kotor di dapur untuk pengetahuan semua. Kemudian, saya akan kongsikan cara untuk membersihkan dapur.

Menarik kan tips di atas ni? Hehehe yer memang menarik pun. Bukan selalu orang kongsikan tips seperti ni.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
pixabay.com

Moh la sama-sama kita sediakan pen dan kertas untuk catat ilmu baru? Lepas ni kalau nak guna kita hanya perlu belek jer. Kemudian, snap dan kongsikan dalam WhatsApp group family atau kawan-kawan.

Wahh menarik kan? Bila berkongsi ilmu yang kita miliki. Ia akan jadi lagi berkat dan kekal lama.

Kawasan Yang Paling Kotor Di Dapur Kita Dan Cara Membersihkannya 

Eiii ada selera ke nak makan kalau dapur pun kotor? Pinggan mangkuk tak dicuci bersih dan bersepah. Hmmm serabutnya otak!!!

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
colourbox.com

Malas la nak masak kalau macam ni. Ehhh jangan la merungut dan bad mood macam ni. Apa kata kita explore 8 kawasan yang paling kotor di dapur kita?

Nanti lepas ni kita dah tahu kawasan mana yang berpotensi untuk kotor jadi kita boleh bersihkannya. Betul tak? Jom kita sama-sama ketahuinya?

  • Sinki

Ehh sinki tu bukan ke kita gunakan untuk mecuci? Takkan la kotor lagi? Haa meh sini nak share sikit.

Memang sinki kita gunakan untuk mencuci tapi tak bermakna sinki kita tiada bakteria atau kuman. Memang la lepas kita gunakan sinki. Kita akan sental dan bilas sinki tu.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
thevocket.com

Tapi tak bermakna bakteria atau kuman pada sinki tu hilang. Jadi cara untuk bersihkan sinki ialah dengan menggunakan span bersih atau kertas tisu. Kemudian, kita sental atau gosok sinki dengan menggunakan bahan penyahjangkit.

Bila nak bersihkan sinki? Sebaiknya kita bersihkan sinki dengan cara diatas untuk sekali atau dua kali setiap minggu. Gerenti sinki kita akan jadi lagi bersih dan bebas kuman.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
medela.com

Yer dengan penularan COVID 19 sekarang ni. Kita rasa terpanggil untuk menjaga kesihatan dan kebersihan diri dan keluarga. Bila seorang daripada ahli keluarga sakit.

Maka ia akan menjejaskan seluruh ahli keluarga. Oleh itu, jom kita mencegah daripada awal.

  • Papan Pemotong

Cuba tengok papan pemotong kat dapur masing-masing. Apa warna papan pemotong kat dapur tu? Putih atau dah hitam?

Tapi kalau putih bersih pun tak bermakna bakteria atau kuman tak berkumpul di situ. Kalau kita dapat lihat bakteria pada papan pemotong. Mesti kita takkan gunakan papan pemotong yang sama dah.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
impiana.my

Tapi jangan la risau. Ada cara nak bersihkannya. Kita perlu bilasmenggunakan air panas. Selain itu, kita boleh mensteril dengan menuangkan air mendidih ke atasnya.

Kalau perlu kita juga boleh menggantikan papan pemotong lama dengan yang baru.

  • Span

Salah satu alatan menyental kat dapur yang paling kotor adalah span. Yer la sebab kita gunakan ia setiap masa untuk mencuci. Jadi cara untuk membersihkannya ialah rendamkan span bersama semangkuk air.

Kemudian, tambahkan satu sudu teh perahan lemon. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama seminit hingga dua minit pada suhu tinggi. Pastikan span kita jenis selamat untuk ketuhar gelombang mikro.

Elakkan material logam.

  • Peti Sejuk

Cuba tanya pada diri sendiri. Bila kali terakhir kita bersihkan peti sejuk? Haaa kantoi dah lama tak bersihkan hehe.

Tapi pada yang selalu bersihkan tu tahniah diucapkan pada anda. Wahh rajin yer hehe. Di dalam peti sejuk merupakan tempat yang mudah untuk pembiakan bakteria dan kuman.

Yer sebab kita simpan segala jenis makanan dalam tu. Sebut jer makanan apa. Mesti macam-macam dalam peti ais kita tu kan?

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi
hijabnheels.com

Jadi cara nak bersihkan peti sejuk ialah simpan bahan basah mengikut jenisnya. Contoh, asingkan daging daripada sayuran dan buah-buahan. Kemudian, kalau nak cuci peti sejuk.

Kita hanya perlu tanggalkan setiap laci daripada peti sejuk terlebih dahulu. Kemudian cuci setiap penjuru dalam peti sejuk dan laci dengan cecair pencuci dan air suam. Akhir sekali, bila laci dan peti ais dah siap dicuci.

Keringkan menggunakan tuala bersih sebelum letakkan laci kembali ke dalam ruang asal. Wah mudah jer kan? Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat kita semua.

Terima kasih kepada Raja Amanina yang sudi berkongsi resepi ayam masak Thai viral untuk kita. Jom sama-sama usha bahan-bahannya?

 

Resepi Ayam masak Thai

Bahan-bahan:
8-10 ketul ayam garam kunyitkan&goreng
1 biji bawang besar potong bulat
5 ulas bawang merah(kisar)
4 ulas bawang putih(kisar)
1 inci halia(kisar)
2 sudu makan cili [email protected] giling
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
3 batang serai diketuk
Daun limau carik carikkan
Tomato
Carrot
Gula garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Tumis bahan kisar bersama serai dan daun limau purut.
  2. Masukkan sos cili dan sos tiram tumis hingga pecah minyak. Kemudian, tambahkan sedikit air.
  3. Masukkan ayam, cili ketuk, bawang besar, tomato, carrot dan perasakan gula garam.
  4. Siap untuk dihidangkan untuk seisi keluarga.

resepi-ayam-masak-thai-viral-2 Resepi Ayam Masak Thai Viral Paling Sedap. Campak-Campak Terus Jadi

Jangan lupa untuk kongsikan resepi ini kepada semua kenalan anda. Semoga ianya bermanfaat kepada semua orang. Dijamin jika anda gunakan resepi ni masakan anda akan lagi sedap dan menggiurkan.

Now, everyone can cook. Selamat mencuba.

💦 Jom join link Telegram dibawah ini..

 


💦 Jangan lupa like dan share page Kitpramenulis di FB yea.

💦 Jangan lupa dapatkan lembaran kerja di website kami kitpramenulis.com

💦 Cikgu-cikgu ada permintaan lembaran kerja dan cadangan? Wasap kami dibawah.

+6011-13141039

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.