resepi puding kastard jagung 1

Resepi puding kastard jagung begitu popular dalam kalangan penggemarnya. Ianya disebabkan penyediaannya cukup mudah, simple tapi yang paling penting tetap sedap. Sebabnya, masa kita makan memang rasa lemak manis jagung dan lemak daripada santan.

Memang sedap sangat. Lagi-lagi kalau kita makan masa cuaca panas. Perghh suap jer dalam mulut terus rasa sejuk hingga ke dalam tekak.

Aumm. Memang menggoda selera makan la macam ni kan. Tapi sekali sekala makan apa salahnya.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
minews.id

Kita makan kasi habis la. Selagi tak habis, selagi tu kita takkan berganjak daripada meja makan. Fuhh syoknya layan pencuci mulut ni sambil santai dengan keluarga.

Kalau dulu ramai yang memilih untuk membeli resepi puding kastard jagung. Di kedai disebabkan tak reti nak buat sendiri. Tapi sekarang, ramai juga yang dah sedar yang jika membuatnya sendiri di rumah.

Lagi berbaloi dan jimat berbanding beli di kedai. Ala lagipun resepi ni bukannya susah mana pun. Jika anda ikut segala panduan dan cara yang akan diberikan.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
khidmatcetakbaju.com

Confirm, anda akan hasilkan resepi yang sama sedap dengan yang dijual kat kedai tu. Entah-entah, yang anda masak sendiri ni. Lagi sedap, menarik dan menggiurkan berbanding yang di jual kat kedai.

Cara Membuat Puding Kastard Jagung

Resepi puding kastard jagung ni sama jer dengan menu lain. Ianya memerlukan cara membuat puding kastard jagung yang betul dan tepat. Bagi menghasilkan puding yang bukan sahaja menarik dan menggiurkan tetapi sedap.

Kalau tak sedap mesti menu ni takkan mendapat sambutan yang menghangatkan. Betul tak? Jadi, tips atau cara yang anda boleh gunakan untuk membuat puding ni senang jer.

Adunan kan perlu dimasak. Tapi ada segelintir daripada kita yang keliru nak gunakan api yang kecil atau besar semasa memasak adunan. Seeloknya, gunakan api yang kecil sahaja semasa memasak.

  • Sentiasa Kacau Adunan Untuk Elakkan Daripada Berketul

Dan pastikan anda sentiasa kacau adunan tersebut untuk elakkan daripada berketul. Bayangkan kalau anda gunakan api yang terlalu besar. Pasti adunan anda akan jadi cepat hangit.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
freepik.com

Ada juga yang masih keliru macam mana nak tahu adunan untuk puding dah masak atau belum. Caranya mudah jer. Anda perhatikan pada permukaan adunan akan mengeluarkan buih kecil.

Dan teksturnya akan sedikit likat berbanding sebelumnya. Tu maknanya, adunan kita dah masak dengan sempurna. Kalau anda nakkan puding yang menarik, kemas dan cantik bila siap dipotong nanti.

Sebaiknya, anda alaskan permukaan loyang/bekas dengan plastik kemudian baru dituangkan adunan tadi. Bila nak potong pula, anda gunakan pisau plastik yang dioleskan dengan sedikit minyak. Dijamin masa anda potong puding nanti ianya takkan melekat dan cantik jer.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
keluarga.my

Kalau nak lagi menarik, cantik dan kemas. Beli jer bekas untuk puding yang banyak dijual kat kedai-kedai. Memang rupanya sangat menarik dan cantik. Nanti bila anda hidangkan untuk tetamu atau ahli keluarga.

Dan pastikan juga, jika resepi yang anda gunakan tu. Ada diberikan sukatannya siap-siap. Pastikan anda gunakan sukatan tersebut untuk mendapatkan hasil yang sepatutnya.

Jangan sesekali memandai-mandai ubah sukatan tersebut. Kalau tak kemungkinan besar nanti puding anda tidak seperti yang anda bayangkan. Haa take note tau.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
irisreading.com

Mesti semua pakat puji sebab dah la persembahan puding anda kelihatan menarik. Ditambah lagi dengan rasa puding anda yang semestinya sedap dan menyelerakan. Perghh, memang sekali makan pasti akan nak lagi dan lagi.

Dijamin kalau anda ikut cara yang di atas pasti puding anda akan lagi sedap. Lepas ni takkan ada masalah kenapa puding kita teksturnya lembik. Dan tak kena dengan selera lidah.

Pasti ramai akan memuji keenakannya yang tiada tandingan. Dah la sedap lepastu lemak manis semuanya cukup. Yummy.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.

Kita faham kenapa segelintir daripada kita tak nak belajar buat puding sendiri. Biarpun, ianya merupakan antara menu yang sangat mudah, simple dan senang. Mungkin disebabkan mereka cuba sekali dua.

Hasilnya, tidak menepati selera lidah dan teksturnya yang mengecewakan. Yer la kita dah penat-penat masak. Tapi bila tengok hasilnya tak seperti yang kita inginkan.

Siapa jer yang tak rasa terkilan, kecewa dan sedih kan. Tapi anda kena selalu ingat yang memasak ni memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau setakat sekali dua cuba dan hasilnya masih gagal.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
facebook.com

Jangan cepat mengalah dan putus asa ok. Sebabnya, nak dapatkan kejayaan memerlukan pengorbanan yang cukup besar. Samaada dari segi tenaga, harga dan masa.

Kalau anda tak nak berkorban sedikit pun dalam hidup anda. Keberangkalian anda takkan berjaya tu sangat besar. Yer la kejayaan mana ada yang datang bergolek kan.

Kebanyakan mereka yang pernah berjaya pun mengatakan yang kita kena berkorban untuk berjaya dalam hidup. Dan memasak ni memerlukan try and error. Kemudian, banyakkan practice memasak menu tersebut.

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.
lim359.org

Tips ni khusus untuk sesiapa yang baru nak belajar memasak atau baru nak pandai masak. Sebabnya, dengan try and error la kita tahu kelemahan dan kekuatan masakan kita. Kemudian, kita boleh perbaikinya supaya bila kita masak lain kali.

Hasilnya, akan lagi sedap dan meletop kebabom. Kena ingat yang memasak ni bukannya sekali buat terus jadi macam yang kita nak. Sebab tu kena banyakkan try and error.

Terima kasih buat Raja Amanina yang sudi kongsikan resepi puding kastard jagung. Memang sedap hingga menjilat jari. Bukan jer sedap tapi teksturnya juga lembut, cantik dan menarik.

Tak menyesal kalau anda mencubanya. Tanpa lengahkan masa lagi. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk membuatnya.

 

Resepi Puding Kastard Jagung:

Bahan-bahan:

-1 tin jagung manis
-2 cawan tepung kastard
-2 cawan santan(nina guna santan kara kotak kecil campurkan dengan air jadikan 2 cawan santan)
-1 cawan gula
-3 cawan air
-1/2 sudu teh garam
-1 sudu teh esen vanila

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk. Kemudian, kacau bahan-bahan tadi hingga sebati menggunakan api perlahan.
  2. Kacau hingga adunan kelihatan likat dan berkilat. Pastikan anda sentiasa kacau ia supaya tidak akan berketul.
  3. Bila dah likat dan berkilat boleh tutup api. Kemudian, tuangkan adunan tadi ke dalam loyang yang sesuai.
  4. Biarkan ia sejuk seketika sekitar 2-3 jam. Selepas 2-3 jam, boleh la potong puding tadi menggunakan pisau.
  5. Siap untuk dihidangkan.

*sukatan ni dah ngam2 elok(kalau nak yang lembik sikit boleh lebihkan [email protected]

resepi-agar-agar-santan-pandan-10 Resepi Puding Kastard Jagung Mudah Simple. Confirm La Sedap Guna Santan.

Selamat mencuba resepi ini. Semoga sedikit perkongsian mengenai resepi ini dan tips membuatnya. Akan memudahkan anda membuatnya sendiri di rumah.

Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini kepada semua kenalan anda. Kalau tak kongsikan macam mana semua kenalan anda nak rasa dan tahu keenakan puding ni. So, please share it with your family, friends and loved ones.

Jangan kedekut ilmu tau. Tak elok sikap kedekut ilmu ni. Good luck guys.