tips memilih ikan segar di pasar 15
kataustaz.com

Kalau nak memasak apa-apa juadah, kita memerlukan tips kan? Jom kita sama-sama ketahui tips memilih ikan segar di pasar. Gerenti kalau dulu kita tak tahu sekarang kita akan ketahuinya.

Seperti yang semua sedia maklum, sebelum nak memasak apa-apa juadah. Kita perlu ke pasar terlebih dahulu untuk memilih barangan mentah dan basah. Wahh syoknya kan nak memilih barangan basah seperti ikan?

Hehehe tiber rasa teruja jer nak pilih dan beli. Kemudian, masak ikan tersebut menggunakan resepi yang best. Aummm tak sabarnya nak makan.

Indahnya Bila Sabar

Ehh sabar-sabar. Sabar tu kan separuh daripada iman? Biasa kalau anda semua ke pasar. Anda atau tauke ikan yang pilih ikan tersebut?

Haa tahniah kepada sesiapa yang mencuba untuk memilih sendiri ikan segar. Pada yang masih mengharapkan pertolongan tauke ikan. Anda tak perlu sedih atau kecewa.

Hidup kita merupakan satu proses pembelajaran. Kalau hari ni kita tak tahu. Tak bermakna esok kita pun masih tak tahu.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
sinarharian.com.my

Betul tak? Yer betul tu sebab ilmu ni boleh belajar. Kalau kita belajar tips memilih ikan segar di pasar.

Berkurang Ke Ilmu Bila Kita Kongsikan Dengan Orang Lain?

Gerenti kita akan tahu dan boleh la kongsikan pada orang lain. Betul kan? Biasa orang takut, risau dan ragu-ragu nak berkongsi ilmu.

Haa betul tu. Hahaha takut ilmu yang kita kongsikan tu orang lain ketahui. Kemudian, orang lain lagi hebat daripada kita.

Ish ish ish kalau kita semua ada mindset seperti itu. Mulai daripada hari ni, kita sama-sama ubah. Kita perlu ingat yang semakin kita berkongsi ilmu.

Semakin ilmu itu kuat dalam ingatan kita. Lagi pula, kalau ilmu tu bermanfaat seperti tips memilih ikan segar di pasar. Kita semua tak nak ke dapat pahala berpanjangan?

Kalau pahala tu boleh nampak macam markah kita masa peperiksaan. Mesti semua orang akan berebut untuk kongsikan ilmu yang mereka ada. Setuju tak?

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
pngtree.com

Jadi, fikir-fikirkan lah untuk kebaikan kita dan orang sekeliling. Jangan amalkan sikap kedekut dalam berkongsi ilmu. Berbalik pada tips memilih ikan segar di pasar.

Mesti sebelum ni ada sesetengah daripada kita yang buntu, keliru dan pening. Hehehe kenapa nak buntu, keliru dan pening? Yer betul tu buntu, keliru dan pening nak pilih ikan segar.

Lagi sedih lepas beli bawa balik rumah kena marah dengan mak atau isteri. Haa betul sebab beli ikan tidak segar, buruk dan busuk. Haishh frust kan?

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
tzkrh.com

Kalau nak marah tauke ikan tu kita rasa macam tak berbaloi juga. Ikan sudah pun dibeli. Huhu alamaknya diri sendiri ni la yang menanggung akibatnya.

Takpe la mak atau isteri bebel sebab salah kita juga. Siapa suruh tak belajar tips memilih ikan segar di pasar? Mereka bebel, nasihat atau marah sebab mereka tahu.

Ikan yang segar mempengaruhi rasa sedap dalam masakan. Masakan kita akan rasa lagi sedap dan menyelerakan bila kita gunakan ikan segar. Ehh betul ke?

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
toodia.my

Yer betul tu sebab tu la kita kena pilih ikan segar dan berkualiti tinggi. Biar padan la kesegaran ikan dengan harga yang kita bayar. Baru la kita rasa berbaloi bila membelinya.

Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar

Terdapat beberapa tips yang kita kena ketahui sebelum membeli ikan segar di pasar. Kalau kita ada semua tips ni di dalam kepala kita. Kemudian, kita aplikasikan tips ni bila nak membeli ikan.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
mingguanwanita.my

InshaAllah, kita dapat memilih ikan segar dengan mudah, senang dan menyeronokkan. Nanti kalau mak atau isteri kita suruh ke pasar. Kita akan rasa teruja dan seronok sebab kita dah tahu cara memilihnya.

Terdapat beberapa tips untuk memilih ikan segar di pasar. Sebaiknya, kita semua catat semua tips yang bakal dikongsikan di atas kertas menggunakan pen. Mohh sama-sama kita ketahui tipsnya?

  • Perhatikan Mata Ikan

Hehehe ingat kita nak pilih pasangan jer ke nak perlu memilih bagai? Nak pilih ikan pun sama tau. Bila kita perhatikan mata ikan.

Kita boleh tahu sesegar mana ikan tersebut. Baru la daripada mata ikan tu kita jatuh hati nak membelinya. Hehehe dahsyat kan?

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
makanlena.com

Cara nak perhatikan mata ikan segar mudah sahaja. Ikan segar biasanya berwarna jernih, timbul, cerah dan menonjol. Aumm memang kalau kita sekali tengok mata ikan segar.

Hati kita rasa terpaut untuk membelinya. Geram jer nak beli semua. Hahaha kalau boleh memang kasi kaut semua beli.

Berbeza dengan ikan tidak segar. Matanya akan berwarna merah, tenggelam, sembap dan pudar. Ish ish ish memang kalau kita tengok ikan yang bermata merah.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
hiloved.com

Kita akan rasa seram semacam jer. Dah la mata tu macam tengah tenung kita. Ditambah pula dengan matanya yang super merah tu.

Perghh menakutkan sungguh. Kalau malam-malam tenung mata ikan tidak segar. Maunya tak dapat nak lelap mata ni.

Bukan jadi angau dengan ikan tu tapi menakutkan huhu.

  • Perhatikan Warna Insang Ikan

Bila kita perhatikan warna insang ikan yang masih segar. Ianya biasa berwarna merah yang begitu terang. Warnanya tu mampu memukau setiap mata yang memandang untuk membelinya.

Selain itu, insangnya juga akan kelihatan basah sedikit. Tapi diingatkan bukan basah disebabkan lendir yer. Tapi disebabkan kesegaran ikan menjadikan insangnya kelihatan basah.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
rasa.my

Berbeza dengan ikan tidak segar. Insangnya berwarna kelabu, pucat dan coklat kehitaman. Bila kita pegang insangnya pula akan rasa keras dan banyak lendir.

Memang berbeza sekali warna insang ikan yang masih segar dengan tidak segar.

  • Perhatikan Warna Kulit Dan Sisik Pada Badan Ikan

Bila kita perhatikan warna kulit dan sisik pada badan ikan. Kita dapat ketahui tahap kesegarannya. Ikan segar biasa warna kulitnya cerah dan berkilat.

Manakala, sisiknya memang kukuh dan kuat. Senang cerita, bila kita tengok ikan tersebut ia seakan bersinar dan bercahaya jer hehe. Mata kita pun suka lihat dan rasa geram jer nak beli.

Berbeza dengan ikan tidak segar. Warna kulitnya pudar serta pucat tak bermaya. Ish ish ish memang kita pun naik seram kalau tengok benda yang pucat.

Manakala, sisik pada badan ikan pula raput dan mudah tercabut.

  • Periksa Tekstur Ikan

Macam mana na periksa tekstur ikan? Mudah jer nak periksanya. Kita perlu tekan sedikit di bahagian perut ikan.

Ikan yang masih segar teksturnya keras, pejal dan tidak berlendir. Manakala, ikan tidak segar pula teksturnya bila ditekan. Kita rasa lembik, bahagian perutnya sudah pecah dan berlendir.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
encikshino.com

Jadi seeloknya, kita elakkan daripada membeli ikan yang bahagian perutnya sudah pecah. Kemungkinan besar ikan tersebut tidak segar, sudah lama dan buruk.

  • Hidu Bau Ikan

Hahaha hidu disini bukannya macam kita hidu bunga tau. Letak ikan tu dekat pada hidung. Kita hidu jer dari jauh. Biasanya ikan segar bila kita hidu dari jauh.

Kita akan tercium bau kesegaran daripada laut. Memang semua ikan berbau hanyir. Namun, ikan segar masih akan berbau kesegaran daripada laut.

Berbeza dengan ikan tidak segar. Daripada jauh lagi kita akan hidu bau busuk serta hanyir. Perghh kalau lama-lama hidu boleh kembang hidu dengan tekak.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
juragancipir.com

Ish ish ish jadi elakkan tau daripada beli ikan tidak segar. Mulai daripada hari ni, jom kita sama-sama menjadi pengguna yang bijak memilih. Tak yakin nak pilih?

Tanya pada diri kita. Sampai bila aku nak mengharapkan pada orang lain? Takkan aku tak nak usaha pelajari ilmu ni sendiri?

Mohh sama-sama kita ubah mindset dan diri kita. Believe in yourselves guyss that you can do it. Ingat lagu yang berbunyi, “jika kau fikirkan kau boleh, kau boleh melakukan”.

tips-memilih-ikan-segar-di-pasar-2 Tips Memilih Ikan Segar Di Pasar. Dulu Tak Tahu Sekarang Gerenti Tahu.
twitter.com/Tabung_Haji

Semoga sedikit perkongsian ini dapat memberikan manfaat buat semua. Jom kita kongsikan tips ni pada yang lain? Jangan lupa untuk kongsikan kepada orang sekeliling kita.

💦 Jom join link Telegram dibawah ini..

 


💦 Jangan lupa like dan share page Kitpramenulis di FB yea.

💦 Jangan lupa dapatkan lembaran kerja di website kami kitpramenulis.

💦 Cikgu-cikgu ada permintaan lembaran kerja dan cadangan? Wasap kami dibawah.

+6011-13141039

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.