Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1

Kemahiran menggunting merupakan kemahiran yang perlu ada pada setiap kanak-kanak.Kemahiran menggunting ini juga diperlukan bagi menghadapi kehidupan seharian kanak-kanak sehingga akhir hayat.Kepentingan kemahiran menggunting tidak dinafikan lagi untuk meningkatkan kemahiran psikomtor halus kanak-kanak dan seterusnya meningkatkan pengamatan mata dan tangan kanak-kanak tersebut.

Latihan aktiviti kemahiran menggunting versi 1 adalah latihan bagi meningkatkan kemahiran menggunting dalam kalangan kanak-kanak.Perhatian dan bimbingan daripada guru-guru atau ibu bapa penting bagi memberikan panduan yang betul semasa kanak-kanak menggunakan gunting.

Kemahiran menggunting memerlukan panduan daripada guru-guru atau ibu bapa kerana kesalahan dalam memegang atau menggunakan gunting akan memberikan kecederaan kepada diri serta orang yang berada disekeliling kanak-kanak tersebut.

Oleh itu, kemahiran menggunting adalah kemahiran yang amat penting bagi seseorang murid tidak kira murid pendidikan khas atau murid prasekolah. Penggunaan gunting dalma kalangan murid pendidikan khas dan murid prasekolah memerlukan bimbingan dan panduan daripada guru-guru serta pembantu pengurusan murid bagi mengelakkan sebarang kecederaan kepada diri dan orang sekeliling.

Ramai dalam kalangan ibu bapa masih mempunyai perasaan takut untuk lepaskan anak-anakdalam memberikan kebebasan mereka untuk bermain bersama gunting.
Gunting adalah satu alat untuk para ibu bapa dan guru bagi melatih pengamatan mata dan tangan dan kemahiran bilateral integrasi dan psikomotor halu.
Kemahiran menggunting masih dipanddang enteng oleh sesetengah guru atau ibu bapa.

Pada pendapat kami di kitpramenulis.com, masih terdapat ramai murid-murid tahun 1 yang beradadi alam persekolahan masih mempunyai masalah dalam kemahiran menggunting.

Oleh itu,kesedaran dan pelaksaaan aktiviti kemahiran menggunting amat perlu dilaksanakanbagi memastikan murid yang berada di alam persekolahan sudah bersedia dan mempunyai kemahiran menggunting.

Maka kami di kitpramenulis dot com telah menghasilkan lembaran kerja aktiviti bagi meningkatkan kemahiran menggunting kanak-kanak. Latihan yang disediakan amat membantu ibu bapa yang membuat pengajaran dan pembelajaran kepada anak-anak secara homeschooling. Ia juga sesuai kepada murid pendidikan khas dan prasekolah.

aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1 aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1

aktiviti-kemahiran-menggunting-versi-1-01 Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 1

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 2

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 3

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 4

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 5

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 6

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 7

Aktiviti Kemahiran Menggunting Versi 8

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.