resepi gulai ala kak wok 1

Dah lama craving nak makan resepi gulai ala Kak Wok? Jangan risau sebab kami akan kongsikan sebentar lagi. Dijamin keenakan kuahnya membuatkan anda makan hingga menjilat jari.

Mesti dah ada dalam kalangan pembaca yang dah telan air luar kan? Hebat sungguh penangan menu ni kan. Perghh dengan bayangkan jer mampu buat kita semua telan air liur berkali-kali.

Dah rasa tak sabar nak rasa keenakan masakan ni kan. Huhu saya pun macam anda semua. Bila sebut jer pasal makanan terus rasa perut berkeroncong dan tak sabar nak rasa.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
pixers.us

Tapi takpe sabar dulu yer. Tak lari makanan ni kalau kita kejar. Paling teruk pun kalau kat kedai bila nak beli dah habis.

Tapi jangan la risau. Kita kan nak masak sendiri kat rumah resepi gulai ala Kak Wok yang akan dikongsikan sebentar lagi. Dijamin sedap dan mampu membuatkan anda semua makan nasi tak cukup sepinggan.

Haa jangan main-main dengan kelazatan masakan ni. Silap hari bulan, ianya mampu membuatkan anda tak dapat tidur tau. Yer la sebab craving nak makan hehe.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
diaryofmuhammad.com

Selain daripada kami nak kongsikan resepi gulai ala Kak Wok. Kami juga ingin berkongsi tips penjagaan bahan dapur supaya tahan lama. Mesti para pembaca dah tak sabar nak ketahui apa tipsnya kan.

Tips Penjagaan Bahan Dapur Supaya Tahan Lama

Mesti ramai yang ada pengalaman bahan dapur yang baru dibelinya mudah buruk dan busuk kan. Haishh kalau tanya diri sendiri mesti kita dah cuba sedaya upaya untuk simpan bagi tahan lama. Tapi apakan daya simpan sahaja tanpa tahu sebarang tips penjagaan bahan dapur tiada guna.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
desainrumahid.com

Jap lagi bahan dapur yang disimpan akan buruk dan busuk juga. Tapi jangan risau khas untuk resepi gulai ala Kak Wok. Kali ni kami akan kongsikan sedikit tips buat anda tentang penjagaan bahan dapur supaya tahan lama.

  • Penjagaan Sayur-Sayur

Tips untuk penjagaan sayur-sayuran mudah sahaja. Anda perlu basuh sayur yang dibeli. Kemudian, rendamkan ia dengan garam.

Pastikan anda rendam dalam tempoh 5-10 minit kemudian boleh bilas dan toskan seketika. Anda kena toskan hingga air pada sayur kering tau. Bila dah betul-betul kering, masukkan sayur ke dalam plastik zip lock atau bekas kedap udara.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
rasa.my

Bila dah masukkan dalam bekas kedap udara atau zip lock. Baru la anda boleh simpan sayur tersebut ke dalam peti ais. Haa kan senang jer kan?

Nanti boleh la gunakan tips ni bila nak simpan bahan dapur.

  • Penjagaan Cili

Penjagaan cili senang jugak untuk kita sama-sama praktikkan di rumah. Caranya anda basuh cili bagi bersih kemudian rendam bersama garam. Biarkan ia selama 5-10 minit.

Kemudian, bilas dan toskan cili hingga betul-betul kering. Pastikan anda cabut tangkai cili tu. Kemudian, simpan di dalam bekas kedap udara.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
huhahuhajerr.com

Pastikan anda alaskan bersama tisu dan letakkan bawang putih tau. Tujuannya untuk pastikan cili lebih tahan lama selepas disimpan di dalam peti ais.

  • Penjagaan Serai, Halia, Kunyit dan Lengkuas

Kalau anda nak tahu dalam banyak penjagaan bahan dapur. Penjagaan serai, halia, kunyit dan lengkuas paling senang dan simple. Hanya anda perlu masukkan serai, halia, kunyit dan lengkuas ke dalam botol berisi air.

Biarkan ia direndam dalam botol tu jer. Anda hanya perlu tukarkan air seminggu sekali. Yer la kalau tak ditukar airnya kejap lagi berlumut pula botol tu hehe.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
rasa.my

Sama dengan tips sebelum ni, anda perlu simpan botol tersebut ke dalam peti ais. Kalau anda tiada botol kat rumah boleh jer kalau nak guna mana-mana bekas. Asalkan ianya sesuai untuk menyimpan serai, halia, kunyit dan lengkuas.

  • Penjagaan Bawang Selepas Dikupas

Mesti ada dalam kalangan kita yang suka kupas bawang siap-siap kan? Bila nak memasak, terus ambil jer sebab dah siap-siap kupas. Tahukah anda ada cara penjagaan bawang selepas dikupas.

Yer la untuk mengelakkan daripada bawang menjadi buruk atau rosak. Caranya selepas anda kupas bawang elakkan daripada potong/buang bahagian akar/bawah. Kemudian, simpan bawang yang dah siap dikupas ke dalam bekas kedap udara.

Jangan lupa untuk alas menggunakan tisu serta letakkan bawang putih tau. Kemudian, simpan bekas berkenaan di dalam peti ais. Wahh mudah jer kan?

Nanti boleh la gunakan tips ni di rumah.

  • Penyimpanan Bawang Yang Dikisar

Pasti anda juga jenis yang suka kisar bawang banyak-banyak kemudian buat stok kan. Nanti senang bila nak guna untuk resepi gulai ala Kak Wok kita tak perlu nak kisar. Masa untuk memasak di dapur lagi singkat sebab bahan-bahan dah siap dikisar.

Tapi jangan lupa anda perlu ketahui cara penyimpanan bawang yang dikisar agar ianya tahan lama. Caranya mudah jer. Anda perlu kisar bawang bersama minyak dan sedikit garam.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari
impiana.my

Kemudian, masukkan dalam bekas kedap udara. Last sekali, simpan bekas berisi bawang yang siap dikisar dalam peti ais pada bahagian beku. Kalau anda nak guna nanti hanya perlu keluarkan jer daripada peti ais.

Semoga sedikit perkongsian mengenai tips penjagaan bahan dapur supaya tahan lama ni. Ianya dapat memberikan manfaat buat anda semua. Terima kasih kepada Raja Amanina yang sudi berkongsi resepi gulai ala Kak Wok.

Apa tunggu lagi? Moh la kita usha bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak. Mesti anda semua dah tak sabar nak memasak kan?

Resepi Gulai Ala Kak Wok

Bahan-bahan:

2 biji bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih hiris
1 inci halia dihiris
2 paket kecik rempah kari daging adabi
2 sudu rempah kerutuk adabi
Tulang ayam,kaki ayam-potong kecik
1 biji terung dipotong
[email protected] kacang panjang
1/2 kotak santan(kotak kecik)
2 keping asam keping
Gula garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Campur serta bancuhkan kedua-dua rempah dengan air. Kemudian, tumis bahan hiris.
  2. Masukkan rempah dan tumis hingga garing. Masukkan 1 mangkuk air.
  3. Kemudian, masukkan tulang ayam dan sayur.
  4. Tambahkan gula,garam dan perasakan. Masukkan asam keping dan santan.
  5. Masak hingga kuah menjadi sedikit pekat. Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih dan ayam berempah.

resepi-gulai-ala-kak-wok-2 Resepi Gulai Ala Kak Wok Masak With Passion. Kuah Sedap Hingga Menjilat Jari

Semoga perkongsian mengenai resepi ni dapat memberikan manfaat buat anda semua. Jangan lupa untuk kongsikan resepi ini dengan insan tersayang. Now, everyone can cook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.