resepi perapan kambing@ayam@daging 1

Dah lama tercari-cari resepi viral seperti resepi perapan [email protected]@daging? Fuhh berapa kali dah telan air liur bila teringatkan keenakan resepi ni. Lepas ni dah boleh buat sendiri rempah perapan kemudian sekali buat stok dalam peti ais.

Betul tak? Mana nak dapat resepi macam ni sekarang ni? Jadi takkan la anda semua nak lepaskan peluang untuk pelajari resepi ni?

Perghh rugi tau kalau tak belajar. Lagi pun resepi perapan [email protected]@daging ni dah viral tau. Semua orang nak belajar membuatnya.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
biskutmarie.com

Alasannya? Yer la kalau nak makan untuk seisi keluarga, open house atau majlis kesyukuran. Kita mesti nak masak dalam kuantiti yang banyak kan?

Jadi tak rasa membazir ke duit tu nak tempah catering atau nak beli? Kan lagi berbaloi kalau kita semua masak sendiri? Nanti nak makan pun lagi puas hati sebab boleh makan banyak-banyak hehe.

Kalau order di kedai resepi perapan [email protected]@daging. Nanti seorang dapat makan berapa ketul jer? Huhu tak nikmat langsung nanti nak makan.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
bukalapak.com

Yer la sebab kita kena fikir kat orang yang tak makan lagi. Kalau masak sendiri kita boleh masak banyak-banyak kemudian makan banyak-banyak. Wahhh bila lagi kan nak melantak macam tu hehe.

Ala diet tu sekali sekala ponteng apa salahnya? Bukannya kita makan resepi perapan [email protected]@daging ni tiap-tiap hari. Betul tak?

Lagi pun rezeki nak mempelajari resepi viral. Takkan selalu datang bergolek depan mata macam ni. Haa mesti dah ada yang mengiyakan apa yang saya cakap ni kan hehe.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
pngtree.com

Jom saya kongsikan cara memilih daging kambing khas untuk anda semua. Mesti anda juga tertanya-tanya kan macam mana nak pilih daging kambing yang segar. Jom kita sama-sama baca dan catat.

Cara Memilih Daging Kambing

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
mymarket.com.my
  • Perhatikan Warna Daging

Jika anda nak beli daging kambing. Sebaiknya anda perhatikan warna dagingnya terlebih dahulu. Daging yang segar berwarna merah terang.

Kalau anda tengok warna daging segar. Saya yakin anda akan rasa geram nak beli. Berbeza dengan daging tidak segar warnanya seakan pucat dan bukannya merah terang.

  • Hidu Bau Daging

Sememangnya daging kambing ada bau khasnya. Jadi daging segar akan ada bau khas kambing. Berbeza dengan daging tidak segar yang berbau busuk dan hanyir.

  • Periksa Tekstur Daging

Daging segar teksturnya bila kita tekan akan terasa kenyal, padat dan tidak lembik. Berbeza dengan daging tidak segar teksturnya bila anda tekan. Anda akan rasa daging tersebut tidak kenyal dan lembik.

Mudah kan kalau kita semua nak beli daging kambing menggunakan cara memilih daging kambing? Lepas ni dah tak perlu pening-pening nak memilih. Guna jer tips yang saya kongsikan ni.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
pinterest.ru

Seterusnya, apa kata saya kongsikan cara memilih ayam segar? Mesti anda inginkan cara yang betul untuk memilih ayam segar kan?

Cara Memilih Ayam Segar

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
malakattribunenews.com
  • Perhatikan Warna Ayam

Ehh ayam pun nak kena perhatikan warnanya bila nak beli? Hahaha yer la anda ingat nak pilih baju, tudung, kereta jer ke nak kena pilih warna? Cuma kalau warna ayam segar biasanya putih kemerah-merahan.

Berbeza dengan ayam tidak segar warnanya pucat atau biru kebiruan. Memang kontra tau warna ayam segar dengan tidak segar. Jadi kalau anda perhatikan jer anda dah dapat agak.

  • Periksa Tekstur Ayam

Macam mana nak periksa tekstur ayam? Mudah jer nak check tekstur ayam. Anda hanya perlu tarik kepak ayam ke belakang sedikit.

Jika selepas anda lepaskan kepak ayam tersebut dan ia kembali ke posisi asal. Maka ayam tersebut dikira masih segar. Manakala, bila anda tekan sedikit permukaan ayam.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
grid.id

Ia akan terasa empuk maka ayam tersebut dikira masih segar. Berbeza dengan ayam tidak segar, bila anda tarik kepak kebelakang ia takkan kembali ke posisi asal. Ayam juga kelihatan tidak bermaya serta layu jer.

Memang berbeza kan tekstur ayam segar dengan ayam tidak segar. Jadi saya rasa anda pun bijak menilai mana ayam yang segar dengan tidak segar.

  • Perhatikan Darah Ayam

Senang jer nak perhatikan darah ayam segar. Jika ayam masih segar ia takkan mengeluarkan darah yang banyak. Manakala, ayam tidak segar akan mengeluarkan darah yang banyak.

Kebiasaannya, ayam yang mengeluarkan darah yang banyak adalah ayam yang dibekukan serta dicairkan semula. Ehh iya ke? Haa kalau anda baru tahu hari ni anda tak terlambat pun.

Sekurang-kurangnya anda dah tahu. Nanti bila nak memilih ayam segar terutamanya di pasar. Anda takkan melakukan kesilapan yang sama.

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
redbubble.net

Biasa la hidup kita ni merupakan satu perjalanan bukannya satu destinasi. Ehh apa tu perjalanan dan destinasi? Perjalanan ni kita akan tempoh bermacam-macam ujian dan pengalaman samaada baik atau buruk.

Kemudian, kita akan belajar daripada pengalaman tersebut. Tapi kalau anda anggap hidup ni adalah destinasi. Anda akan rasa nak cepat-cepat ke destinasi yang anda nak tuju.

Kalau anda tak sampai lagi ke destinasi yang anda nak tuju. Maka anda akan rasa segala apa yang anda lalui dalam hidup ni tiada gunanya. Jadi, anda rasa anda kat mana?

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais
moslemcharity.com

Terima kasih kepada Raja Amanina yang sudi berkongsi resepi perapan [email protected]@daging dengan kita semua. Mesti anda semua dah tak sabar kan nak tahu bahan-bahannya? Jom kita usha sama-sama?

 

Resepi Rempah Perapan ala ala Satay

(boleh guna untuk perap [email protected]@Daging
Bahan-bahan:
-bawang merah 8 ulas
-bawang putih 5 ulas
-halia 2 inci
-serai 4 batang
-jintan manis 1 sudu kecil
-sedikit lada hitam
-cili giling 3 sudu besar
-rempah kari adabi 1 paket kecil
-asam keping 1 keping
-daun pandan sehelai simpul
-gula melaka(guna gula melaka kaler lagi cantik)
*nak guna gula biasa pun boleh je
-garam
-minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:

  1. Kisar bawang merah,bawang putih,serai,halia,jintan lada hitam hingga halus.
  2. Tumis bahan kisar sekejap kemudian masukkan serbuk kari, cili giling, daun pandan
    asam keping. Perasakan gula garam (nina suka buat manis2 sikit lagi sedap).
  3. Masak hingga pecah [email protected] pekat.
  4. Dah suam-suam sikit boleh perap [email protected]@kambing. Perap [email protected] Lagi lama perap lagi sedap.
    *sukatan yang ni boleh guna untuk perap 2 ekor ayam tu pun ada lebih lagi nak buat banyak boleh gandakan

resepi-perapan-kambing@ayam@daging-1-2 Resepi Perapan Kambing@Ayam@Daging. Gerenti Berbaloi Buat Stok Dalam Peti Ais

Jangan lupa untuk kongsikan resepi ini kepada semua kenalan anda. Semoga ianya bermanfaat kepada semua orang. Dijamin jika anda gunakan resepi ni masakan anda akan lagi sedap dan menggiurkan.

Now, everyone can cook. Selamat mencuba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.